ГЕРГЬОВДЕН В МАКЕДОНИЯ-ОХРИД - цени от 27 евро закуска и вечеря в 4* хотел Sileks

ПРАЗНИК В НЕСТИНАРСКОТО СЕЛО БЪЛГАРИ
01 – 04 ЮНИ
В живописен планински скат в Странджа е разположено единственото нестинарско селище в България - село Българи . . .

 

 ПРАЗНИК В НЕСТИНАРСКОТО СЕЛО БЪЛГАРИ

Църква

Коначето – храм на нестинарите


ПРАЗНИК В НЕСТИНАРСКОТО СЕЛО БЪЛГАРИ - 2014г. 

01 – 04 ЮНИ    /неделя – сряда /

МАРШРУТ: София-  Докузак - Малко Търново -Царево-Българи- Созопол –Кабиле -София


10% отстъпка при заплатени резервации до 16 април!


250 лв. - Пакетна цена на човек, настанен в двойна стая и включва: 2 нощувки, 2 закуски, 2 вечери  в хотел ** - Малко Търново, 1 нощувка със закуска в хотел ** - Царево, входни такси  и беседи за посещаваните обекти,  туристическа застраховка, автобусен транспорт, водач.


*Комплимент от агенцията – печатно произведение


* Доплащане за екскурзия до Лозенград / минимум 20 записали се / – транспорт, водач, медицинска застраховка – 25.00 лв

* Доплащане за единично настаняване -  30 .00 лв

* Отстъпка за дете до 12 г. - 50 .00 лв


ПРОГРАМА

първи ден / неделя/– отпътуване от София в 7.30 ч.  за Малко Търново. Фотопауза край местността Докузак.  Разглеждане на експозицията в Исторически музей – Малко Търново. Беседа. Настаняване в хотел. Вечеря, нощувка.

втори ден / понеделник/ – закуска /08.00ч.-9.00 ч./. Посещение на тракийското светилище в м. Мишкова нива и пещерата под вх. Градище с беседа или шопинг тур до Лозенград / Турция /. Вечеря и нощувка в Малко Търново. 

трети ден / вторник / – закуска / 8.00-8.30 ч./. Отпътуване за с. Българи в 8.45 ч. Участие в празничното шествие от 9.30 ч.. Около обяд – настаняване в хотел в Царево. Свободно време. Отпътуване за с. Българи в 18.00 ч.. Участие в празненствата. След 22.00ч – връщане в Царево. Нощувка.

четвърти ден / сряда / – закуска.  09.30ч. -  отпътуване за Созопол. Беседа в музеен комплекс „ Римска крепостна стена и кула“. Свободно време.  Отпътуване за национален археологически резерват „Кабиле“ край Ямбол. Беседа.  Отпътуване за София.


* Автобусната екскурзия се провежда при група, не по-малка от 35 души.


КРАЕН СРОК ЗА РЕЗЕРВАЦИИ- 07 МАЙ; СРОК ЗА ДОПЛАЩАНЕ - 16 МАЙ 


 

***

В живописен планински скат в Странджа е разположено единственото нестинарско селище в България - село Българи. Запазвайки традициите и възраждайки обичая на нестинарството, жителите на Българи правят селото уникално и неповторимо не само за чужденците, но и за самите българи.

Предполага се, че старото му име Ургари има прабългарски произход. За първи път е споменато в документ от 1454 г., което доказва, че е едно от най-старите странджански села. Според проф. Божидар Димитров, жителите му са наследници на прабългарски войници, заселени от първите ханове за охрана на южната ни граница. Езическият ритуал за прихващането на нестинарите и танцът в транс върху огнената жарава под звуците на нестинарски тъпан се изпълнява всяка година, 3 срещу 4 юни, денят на Св. Св. Константин и Елена по стар стил.

Езическият ритуал, предаван от дълбока древност, е преплетен с християнството чрез легендата за двамата светци. Пряката културна приемственост, осъществена в Странджа, е причина този действащ от тракийско време ритуал да запази основните си черти и до днес.

“Прихващането” на нестинарите и танцуването в транс в огнената жарава под звуците на нестинарския тъпан са уникални за Европа. Върху жаравата играят само посветените, които са обсебвани от духа на Св. Константин, мълвят молитви за здраве и опрощение, а понякога пророкуват бъдещето за селото и за света. Овладени от “Господева сила”, нестинарите отключват свещени пространства, където влизат в най-истинното общение с Бог.

04/04/2014

А/81/


Резервирай 
Начало
Промоции
Полезна информация
За нас
Контакти
Условия
Резервации
Море
Планина
Градски Хотели
Еко туризъм
Spa and wellness
Екскурзии
Градски Хотели
Почивки
Корпоративни услуги
Самолетни билети
Застраховки
Круизи
Rent a car
Подари ваучер
Празници
Публикуваната на този сайт информация е с рекламна цел. Съгласно чл.28, ал.2 от Закона за туризма за достоверна се счита информацията, предоставена в офис на "Делмондо – БГ" или на оторизираните агенти.