ГЕРГЬОВДЕН В МАКЕДОНИЯ-ОХРИД - цени от 27 евро закуска и вечеря в 4* хотел Sileks

Лефкада - изумруденият остров
alt

  ЛЕФКАДА

 


alt alt alt


Лефкада е четвъртият по големина остров в Йонийско море след Кефалония, Корфу и Закинтос. Разположен е над островите Итака и Кефалония, много близо до острова на Аристотел Онасис – Скорпиос.

Лефкада е популярен курорт, който привлича туристи с атрактивна природа, младежки дух и много красота и романтика. Островът има богата история, която го прави още по-мистичен и желан като туристическа дестинация. Името на острова означава "бяло" и се отнася до белите скали в южната част на острова, които са характерни за Лефкас. Островът е покрит със зеленина, релефът е планински и е свързан със сушата посредством мост. Площта на острова е 290 кв.км и населението наброява около 25 000 души.

Островът има планински терен и вечнозелена богата растителност, което го прави различен от повечето гръцки острови. Столицата, град Лефкада е много красива, чиста и приятна за разходки и романтични вечери. На острова има страхотни пекарни с какви ли не закуски и изкушения, с които можете да засищате глада си през деня, а вечер да си позволявате една наистина вкусна и качествена гощавка в някое от безбройните им ресторанти. Почти всички ресторанти предлагат традиционна, гръцка кухня, качествении прясно уловени морски специалитети и риба, както и италианска кухня. Да пицата на пещ тук е нещо често срещано, защото островът е пълен с италианци, които идват с ферибот от Бриндизи до Игуменица. За тях тук е по-евтино в сравнение с курортите им по Адриатическо море, а и самите те признават, че Йонийско море е по-чисто и по-синьо.

alt alt alt

На Лефкада, твърдят местните, се намират най-красивите плажове в Йонийско море и вероятно е така. Те са разположени в западната част на острова и са достъпни най-вече с кола. Вероятно сте ги виждали по снимките - стръмни бели скали, тюркоазено-синьо море с бяла пяна и жълт пясък, който на места преминава в дребни, овални камъчета. До най-хубавите плажове Порто Кацики и Егремни ще трябва да слизате и по стотици стъпала надолу, но усилията си заслужават – ще се почувствате, сякаш се намирате на екзотичен, далечен континент!

От градчето Нидри тръгват различни туристически кораби, с които можете да обиколите другите по-близки острови като Итака, Скорпио, Кефалония, Мадури и Меганиси и то за не много пари и да видите красиви морски пещери, делфини, както и да поплувате в различни заливи.

От най-южния град Василики пък има ферибот до Кефалония и по-точно до живописното градче Фискардо. То е във венециански стил, изпълнено е с цветя и е единственото оцеляло място на острова при разрушителното земетресение през 1953, така че също си заслужава да бъде видяно.


Нощен живот:

Таверните, партитата и нощните забави са съсредоточени в Нидри – най-оживеният курортен комплекс на Лефкада. Джетове, лодки под наем, водолазни центрове, мотопеди - налице е всичко нужно, за да изкарате  една активна почивка. На острова изобилстват сладководни извори и множество водопади. Най-забележителен е 17-метровият Димосари в покрайнините на Нидри. В летните жеги край него мнозина търсят прохлада. През пролетта из Нидри се носи сладкото ухание на цъфнали лимонови дървета.Знаете ли, че...

*Според археолозите Лефкас е бил населен още от Каменната ера (четвърто хилядолетие преди Христа). Той е обвързан и с много романтична легенда. Бил е сватбен подарък от бащата на Одисей на бащата на Пенелопи. Легендите говорят, че скалите са били лобното място на хора с разбити сърца, които се хвърляли от тях заради любовната си мъка. Дори се твърди, че поетесата  Сафо не е сложила край на живота си на о. Лесбос, а именно тук, заради несподелените си чувства към един моряк.


*През годините Лефкада е преживял много битки и владичества. Над него са властвали македонците, римляните, франките, турците, венецианците, руснаците и накрая британците, под чиято протекция остава до 1864г. Мястото се гордее като роден дом на известни литературоведи като  Ангелос Сикелианос (1884 - 1951), номиниран два пъти за Нобелова награда по литература.
Достъпът до о-в Лефкада е лесен. Можете да посетите острова с :

  • По път

Лефката е единственият о-в в Гърция, до който можете да стигнете с кола! Без допълнителни разходи за ферибот! Това се дължи на късия мост, свързващ о-ва със сушата.

Подводният тунел Превеза-Актион прави достъпа до Лефкада от северозападна Гърция и пристанището на Игуменица, изключително лесно и приятно пътуване. Новият внушителен мост Рио-Антирио свъзрва Патра (170км) и останалата част на Централна/ Северна Гърция с о-в Лефкада.

  • Със самолет

От Атина има ежедневни полети. Също така има полети от Солун на всеки 2 седмици. Като междинни спирки се явяват о-вите Крит, Кефалония и Закинтиос. Ежеседмично има полети от Крит, а от Април до Октомври има директни полети от цяла Европа.

 

  • Връзка на Лефката със заобикалящите о-ви

От селцата Нидри и Василики има ежедневни пътувания с ферибот до Меганиси, Кефалония и Итака. Организират се и екзкурзии с лодки до околните остови, които задължително трябва да бъдат видяни! Ще се насладите на живописни гледки на божествени плажове!

13/05/А

Резервирай 
Начало
Промоции
Полезна информация
За нас
Контакти
Условия
Резервации
Море
Планина
Градски Хотели
Еко туризъм
Spa and wellness
Екскурзии
Градски Хотели
Почивки
Корпоративни услуги
Самолетни билети
Застраховки
Круизи
Rent a car
Подари ваучер
Празници
Публикуваната на този сайт информация е с рекламна цел. Съгласно чл.28, ал.2 от Закона за туризма за достоверна се счита информацията, предоставена в офис на "Делмондо – БГ" или на оторизираните агенти.