ПОСЕТЕТЕ НОВИЯ САЙТ - www.delmondo.bg

СИДЕ

b_150_100_16777215_00_images_stories_TOURKEY_ANTALIA_side_1.jpg СИДЕ

 

 altaltaltaltalt

Това очарователно и живописно градче е едно от най-старите на анталийското крайбрежие – той е основан от гръцките колонисти през VII век преди н.е. Пиратството и търговията с роби били основния източник на средства за града, тук идвали търговци от далечни страни да търсят красиви робини. Така града бързо се разрастнал и в V век пр.н.е. вече заочнали да секат собствени монети

Разцвета на града е от II век пр.н.е. – II век след н.е. От тези времена е останал прекрасния античен театър за 20 000 зрители, градската  стена, Агора – рибен пазар, древно-римските терми – превърнати сега в музей, руините на храма на богинята Фортуна. Сиде е процъфтявал чак до IX век, а след това бързо е бил разграбен от арабските завоеватели и повече никога не си възвръща предишното величие. Едва през 70-те години на миналия век, с развитието на туризма, този слънчев рибарски град се превръща в популярен курорт. Но неговия център така и не се е променил и е запазил своя древногръцки характер, и сега рибарски ресторантчета и кафенета под открито небе се гушат между древните стени, увити с бръшлян и различни цветя. Нощният живот е оживен, работят много барове и дискотеки, най-известната от които е Оксид, в която може както да танцувате, така и да се къпете в басейните.

Сиде е разположен в степната зона на Турция – тук въздуха е сух, има лек бриз дори в най-топлите дни и няма рязка смяна на температурите в денонощието. В центъра на Сиде няма хотели, всички те са разположени в покрайнините на града. И така най-близкия залив до града Кункей, отдавна е едно от любимите места за туристи с деца. Морето тук е плитко, с пясъчно дъно. Местните хотели са построени отдавна и за това техните територии са големи, поддържани и с много зеленина. По на запад, на 14 км от Сиде е разположена курортната зона Чолаклъ, където край глинено-пясъчните плажове са построени солидни съвременни хотели 4-5*. Единствено зеленината тук е малко.

На изток от Сиде е разположена курортната зона Соргун, любима на туристите заради чудесната елхова гора, която обгражда отличните клубни хотели с големи територии. Плажовете тук са просторни, пясъчно-чакълести. Още по на изток, на 7 км от града е селището Титреенгьол, оживен, весел, многообразен с големи пазари. Големите съвременни хотели са както на първа линия – на 500-700 м от плажа, така и по-навътре – от тези хотели туристите се извозват с автобуси до плажа. Плажът тук е пясъчен, обграден с пиниева гора. И накрая, в най-отдалечения курорт Кизилагач, известен с красивия си пясъчен плаж и хвойнова гора, има отлични клубни хотели с големи територии и добра инфраструктура.

Пътуването от аерогара Анталия до Сиде е средно 30 минути.

Резервирай


 
Начало
Промоции
Полезна информация
За нас
Контакти
Условия
Резервации
Море
Планина
Градски Хотели
Еко туризъм
Spa and wellness
Екскурзии
Градски Хотели
Почивки
Корпоративни услуги
Самолетни билети
Застраховки
Круизи
Rent a car
Подари ваучер
Празници
Публикуваната на този сайт информация е с рекламна цел. Съгласно чл.28, ал.2 от Закона за туризма за достоверна се счита информацията, предоставена в офис на "Делмондо – БГ" или на оторизираните агенти.