СРЪБСКО ПАРТИ С Dragan Kojić Keba НА 3 МАРТ в НИШ!

о.КОРФУ
Керкира/ Корфу 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ -  за любознателните

 ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ -  за любознателните


Керкира, както гърците наричат Корфу, е сред островите със собствено летище. Най-зеленият гръцки остров ще ти предложи наистина незабравимо приключение и красота като от пощенска картичка: 600 кв. км със златисти плажове, лагуни, гори от кипариси и маслинови дървета, църкви, музеи, пещери, стотици стари цветни селца, таверни, ресторанти, магазини и каквото още поискаш.

Вторият по големина йонийски остров е в най-западната част на Гърция - съвсем на границата й с Албания, на входа на Адриатическо море.

Най-бързият и приятен начин да стигнеш до него по море е с ферибот от пристанището на Игуменица.

От пръв поглед Корфу е красив и завладяващ. Посреща те с малка част от стария си град, останките от древни венециански крепости, безбройни яхти, лодки и кафенета с бели чадъри до самото море.

Макар да си заобиколен от вода (или пък точно заради това), за да пиеш H2O... трябва да си платиш.  Липса няма, но освен бутилирана минерална вода можеш да пиеш такава единствено от специално указаните чешми и то само ако си си купил карта за това. Срещу 4 евро от почти всяко павилионче ще получиш тип фонокарта, само че за вода, и с калкулираните в нея цели 160 литра можеш да утолиш жаждата си.

Изгубени в легендите и лагуните

Всеки втори разказ или пътеводител за историята на острова започва горе-долу така: "Историята на Керкира се губи в дебрите на легендите. Знае се със сигурност, че островът е бил населен още през палеолита (около 800 пр. Хр.), доказателство за това са десетките археологически находки, открити в различните му части. Римляни, венецианци, французи и британци са били владетели на Корфу през вековете..."

И името на острова, както повеляват гръцките традиции, е свързано с митове и легенди. Керкира идва от името на нимфата Коркира, любимата на Бога на морето Посейдон, която той води на острова. Синът им се казва Фаякс - оттам и митологичното название "фаякис", дадено на първите жители на острова, които са споменати в Омировата  Одисея.

Любопитството ви към местната история ще бъде задоволено напълно от няколкото древни венециански крепости и дворци, църкви и манастири от XII-XIII век, останки от укрепления, стария площад Спианада или Еспланада в сърцето на столицата, много паметници и музеи.

Корфу приютява и красивата бивша резиденция на австрийската императрица Елизабет (Сиси) "Ахилион" - над Гастури, на около 15 км южно от столицата, в която е заснет и филмът за легендарната владетелка с Роми Шнайдер.

На север от столицата Корфу по протежение на цялото крайбрежие ще ви посрещнат кой от кой по-красиви курорти, стари и нови села с разноцветни къщи, скрити малки пясъчни или каменисти плажове, приказни лагуни и неизброими таверни и кафенета, повечето от които на самия бряг.

В малките курортни градчета ще откриете красиви средиземноморски вили и хотели сред зелено море от кипариси, огромни маслинови дървета, палми, портокалови и лимонови дръвчета.

Къщите, вилите и хотелите искрят в бяло, охра или бордо, с боядисани в зелено и морскосиньо дървени капаци. Само тук и в Сицилия виреят дървета с ком-куат - плод, приличащ по форма и вкус на мини портокал.

Дася, Барбати, Авлаки, Касиопи, Ахарави и Рода са малките курортни градчета, в и до които ще откриете хубави, но каменисти плажове. Сред тях Барбати е най-дългият, а според всички гидове и най-красивият каменист плаж на острова.

Идеално гладки речни камъни са посипали цялото северозападно крайбрежие, което и най-близката част на острова до Албания.
Повечето и по-красиви пясъчни плажове са в северозападната и западната част на Керкира - при Сидари, красивия Канал Д’ Aмур, Палеокастрица, Агелокастро, курортите Агиос Стефанос, Агиос Георгиос, Арилас...

Като истинско късче от Рая изглеждат повечето места по този маршрут - от виещия се през планините път, широк някъде не повече от метър и половина, до високите точки като Бела Виста, от които се разкрива гледка към поредица от скалисти синьо-зелени лагуни и кейове.

Ком-куат, сувлаки, хтаподи, каламари и рицина

Аквапаркове, басейни, игрища за голф и крикет, спа центрове, луксозни нощни клубове и заведения са на ваше разположение. Разделената на стар и нов град столица Керкира е, разбира се, центърът на туристическата фиеста.

През по-голяма част от продължаващия от май до октомври летен сезон, тя е затворена за коли - особено старият град, но това не притеснява почти никого.  В лабиринта от тесни каменни улички, обсипани с магазинчета, сергии, кафенета и ресторанти така или иначе се придвижваш трудно, а с кола е повече от невъзможно.

Бижута, злата, дрехи, какви ли не изделия от маслиново дърво и най-вече оранжево-червеният ком-куат във вариант на сладко, ликьор, десерти и дори парфюми са погълнали всяко свободно пространство в старата търговска част на града.

На площадчетата ще откриете и лъскави италиански кафетерии и ресторанти, съжителстващи с различни магазини, книжарници и пекарни дори.

Истинският гръцки вкус ще разберете и ако опитате да седнете в някой от многото открити ресторанти, а до запалената на масата ви свещ се появят сувлаки (шишчета), каламари и хтаподи (калмари и октоподи, както се досещате)  и гръцкото вино рицина.

В пътеводителите съветват да научиш поне две-три думи на гръцки - за поздрав и довиждане.

 

Евхаристо (благодаря)!


Резервирай 
Начало
Промоции
Полезна информация
За нас
Контакти
Условия
Резервации
Море
Планина
Градски Хотели
Еко туризъм
Spa and wellness
Екскурзии
Градски Хотели
Почивки
Корпоративни услуги
Самолетни билети
Застраховки
Круизи
Rent a car
Подари ваучер
Празници
Публикуваната на този сайт информация е с рекламна цел. Съгласно чл.28, ал.2 от Закона за туризма за достоверна се счита информацията, предоставена в офис на "Делмондо – БГ" или на оторизираните агенти.