ПОСЕТЕТЕ НОВИЯ САЙТ - www.delmondo.bg

Кипър
alt 

 

 


altaltaltaltaltalt


Открийте една страна, където Изтока среща Запада, модни спа-центрове от всички страни с провинциални кафенета и райски плажове на фона на скалисти планини. Докато бреговата ивица приканва любители на слънцето и забавленията, вътрешната част е рай за традиционните селца, средновековни замъци и впечатлителни по рода си древни места.

Кипър може да се похвали с 330 слънчеви дни годишно. Летния сезон тук започва още в началото на април. Най-прохладното място на острова е западното крайбрежие около Пафос, където температурите през лятото са с 3-4 градуса по-ниски от колкото в Ларнака и Лимасол. Температурата на морската вода рядко пада под 18 градуса, което позволява къпането в морето да е целогодишно. Най-топлия период от годината е от април до октомври. Малко по-топла дреха като пуловер може да Ви потрябва само по време на екскурзия в планината. От ноември до март времето си остава все така топло и умерено, като все пак са възможни и дъждовни дни. Температурите са около 20 градуса.
*Забележителности в Кипър


Ставруни

Този прочут манастир е кацнал на висок хълм на половин час път от Ларнака. Според легендата е основан през 327-329г. от света Елена, майката на император Константии I Велики. По време на поклонението си в Светите земи тя открила Светия Кръст, на който бил разпънат Христос, както и кръстовете , на който намерили смъртта си двамата крадци. По време на обратния път към Константинопол един от корабите във флотилията и претърпял крушение. Наложило се кръстът , който пренасял , да бъде свален на брега. По чудотворен начин той се озовал на върха на хълма , който днес се нарича Ставровуни ( от Ставрос- кръст, и вуно-планина) , и моряците не успели да го помръднат , докато Света Елена не оставила частица от него на това място и не построила параклис.
Манастирът Ставровуни е невероятно интересен, но трябва да се има предвид , че тук монасите спазват същите строги правила като събратята им Антон и жени не се допускат зад манастирските порти.

Лефкара

Това е изключително живописно планинско селце, разположено на 30-40км от Ларнака. Прочуто с няколко неща - с великолепно запазените старинни каменни къщи, с изящните сребърни изделия и с финните ръчно плетените дантели, наречени по името на селото лефкаритика. Местна легенда твърди, че по време на едно от своите пътешествия Леонардо Да Винчи, който минал през Кипър, дошъл в Лефкара специално за да купи дантелено покривало за олтар, което впоследствие дарил на катедралата в Милано. В Лефкара ви очакват и два малки , но интригуващи музея- единият , посветен на дантелите и среброто , другият- на восъчните фигури пресъздаващи видни личности и сцени от османския период, британското владичество и борбите за национално освобождение. В една от черквите се пази уникален сребърен кръст от XII-XVв. Да не забравяме и превъзходните таверни , предлагащи най-доброто от кипърската кухня.

Камарес

Прилича на древноримски аквадукт, но истината е, че далеч не е толкова стар. Построен е върху руините на древен аквадукт през 1746г от валията на Ларнака Бекир Паша, който платил строителството му от собствения си джоб, за да докара вода от извор , разположен десетина километра южно от града. Акведуктът е използван чак до 1939г. когато е прокаран модерен водопровод, и това е една от причините да се намира днес в толкова добро общо състояние.
Името Камарес идва от гръцката дума камара, която означава арка или свод. Разходката покрай Камарес няма да разочарова любителите на древността. Край-третата арка те ще могат да видят стара воденица, която е изпомпвала вода, на места ще могат да се качат дори на върха аквадукта , а там където водопроводът се скрива под земята на всеки 30 м са разположени сервизни кладенци. Безкрайната сякаш редица от каменни арки на фона на околните поля и белосаните къщи в далечината представлява доста живописна гледка.

Хирокития
На трийсетина километра от Ларнака се намира Хирокития, едно от най-добре запазените неолитни селища в Цредиземноморието. Освен руините на древното каменно селище , изоставено около 6000 г.пр.н.е могат да се видят пет характерни цилиндрични жилища , реконструирани по същата технология ,която са използвали някогашните обитатели на Хирокития. Древните жители на селището периодично са зидали нови каменни стени на къщите си, успоредно със съществуващите . Така външният диаметър на една къща може да надхвърля 9 м. но вътрешният да е около 4,8м. В реконструираните къщи са изложени реплики на домакинските изделия и прибори , открити при разкопките . Селото е било оградено от каменен зид с дебелина 2.5м и височина до 3 м. част от който запазена. През 1998г. Хирокития е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Курион

Курион представлява археологически комплекс от руини на древния гръцки град, който е основан в далечния 12 век пр.н.е. Курион е известен най-вече с впечатляващия си амфитеатър от гръко-римската епоха. Останките от елинското селище са съвсем близо до град Лимасол. Епичните събития в града са записани от много антични историци и летописци, сред които и Птолемей, Стефанус от Византия (Stephanus of Byzantium) , Херакъл и Плиний Старий (Pliny the Elder). Градът Курион просъществува от 12 век пр. н.е до началото на Средновековието.
Най-голямата забележителност на днешен Курион е големият Римски амфитеатър.
Знаете ли,че .. ?


- Някога целият Кипър се е намирал на дъното на морето. Тектоничните движения го изтласкват нагоре и сега е едно от малкото места в света, където геолозите идват да изучават океанското дъно, без да се налага дори да се намокрят. Има едно място в Никозия, наречено Аталаса, (което означава „без море"), където можете да видите раковини, фосилизирани в камъните на земята.


- Известен с добива на мед в античността, Кипър (Kypros на гръцки) може би е дал името на този метал, на латински - cuprum.


- Марк Антоний подарява Кипър на египетската царица Клеопатра, като обяснение в любов.


- Една легенда гласи, че по време на Венецианското управление в Кипър, Леонардо Да Винчи посещава селището в Лефкара, известно с производството на дантела и купува оттам покривка за главния олтар на Катедралата в Милано.

Резервирай 
Начало
Промоции
Полезна информация
За нас
Контакти
Условия
Резервации
Море
Планина
Градски Хотели
Еко туризъм
Spa and wellness
Екскурзии
Градски Хотели
Почивки
Корпоративни услуги
Самолетни билети
Застраховки
Круизи
Rent a car
Подари ваучер
Празници
Публикуваната на този сайт информация е с рекламна цел. Съгласно чл.28, ал.2 от Закона за туризма за достоверна се счита информацията, предоставена в офис на "Делмондо – БГ" или на оторизираните агенти.